Om Serien

Akkurat når du trodde du visste alt om en serie, så kom denne siden og brøt ned hele den illusjonen. Men når du har lest denne siden vet du selvsagt nok til å skrive en masteroppgave om Mira. Eller kanskje ikke...

 

Medvirkende

 

Mira

Tanken på å være bare "enda en dråpe i havet" gjør henne bare enda mer deprimert enn hun allerede er, men på grunn av sin lave selvtillit takler hun heller ikke oppmerksomhet i stor grad. Hun er lesbisk, men har ennå ikke funnet motet til å stå frem. Bor med tanten og kusinen sin.

 

 

Emma

Idealistisk, drømmende sjel og en av dem som tror at verden kan forandres til det bedre dersom en kler seg i palestinaskjerf, lenker seg fast til ting og hopper opp og ned på torget med demonstrasjonskilt av og til. Miras barndomsvenninne.

 

 

 

Mons-Terje

Etter mange århundrer som profesjonelt skapmonster på samvittigheten ble han nylig førtidspensjonert og har slått seg ned i skapet til Mira. Det er dog kun Mira som vet at han er der. Mons-Terje er tydelig sliten etter alle årene ute i arbeid, men har barnslig form for humor.

 

Varg

Fikk navnet sitt fordi Mira ønsket seg en farlig ulv til å beskytte henne fra alle verdens farer. Et tiår senere tror hun fortsatt at det er dette Varg er, selv om beskrivelsen ikke passer denne late og uintelligente pelsdotten særlig godt. Men han er i det minste godlynt.

 

 

Niklas

Elsker oppmerksomhet og særlig fra det motsatte kjønn. Han er Miras eks-kjæreste men godtok aldri at det ble slutt og er fast bestemt på å få henne tilbake, uten å kjenne til hennes legning. Det hindrer ham dog ikke fra å teste markedet. Ellers fast bestemt på å surfe igjennom livet og da helst som gitarist.

 

Bjørnar

Niklas' våpenbror og bassist i alle Niklas forhenværende, nåværende og sikkert også fremtidige band. Han er velsignet med total frigjørelse fra den fornuftige tenknings tyranni, og når han gliser så godt som hele tiden, er det stort sett fordi han er for uintelligent til å forstå hvor kjip verden kan være. Ikke rart han er lykkelig.

 

Tante

Det er sikkert ikke lett å alene ta hånd om en deprimert tenåringsniese og en utspekulert tiårig datter, men hun synes selv hun gjør en god jobb, selv om Mira mener hun favoriserer. Veldig opptatt av høy moral og at de gamle kristne verdier skal følges. Hun kan heller ikke nedverdige seg til å like noe før det kalles finkultur.

 

Anette

En utspekulert liten kjeltring i en tiårig jentes ham. Hun vet å utnytte seg av sitt søte utseende og har moren sin rundt lillefingeren. Ser veldig opp til sin kusine Mira og prøver å være litt som henne, noe som har ført til at hun har flere ganger raidet klesskapet hennes uten grønt lys.

Baksnakk

 

"Mira" er en norsk tegneserie hvor handlingen spinner rundt tenåringsjenta Mira og hennes søken etter en plass i samfunnet. Det er ingen enkel oppgave når man bor med en streng tante, sliter med en ufin kusine og det faktum at hun ikke er sikker på om verden er klar for at hun er lesbisk. Med humor, frustrasjon og litt surrealisme får leserne innblikk i Miras liv. Samtidig er det hverdagens situasjoner som blir presentert, og Mira blir gjort troverdig og interessant ved å blande tenåringsangst med skråblikk på virkeligheten og sluttpoenger der man frivillig eller ei må kalle på lattermuskelen.

 

De første stripene ble tegnet i begynnelsen av 2006, og samtidlig ble flere forlag kontaktet for å høre om noen var interesserte i å utgi serien. Jeg fikk raskt (etter et kvarter) svar fra Seriehuset som ville utgi album og vi mottok 30.000 kroner fra Norsk Kulturråd for denne utgivelsen. Dessverre gikk Seriehuset konkurs midt i tegneprosessen og etter flere måneder med forsøk på å redde planene om albumutgivelse, gikk prosjektet i vasken høsten 2007.

 

I stedet begynte jeg høsten 2007 å se meg om etter alternativer og så for meg avispublisering som en løsning. Arbeideravisa var først ut med å skaffe seg serien og begynte å publisere Mira fast 10. januar 2008. De gikk riktignok konkurs i august samme år, men jeg velger å se det positive i dette: ingen har ennå sagt opp Mira.

 

Etter å ha brukt masse tid på å overtale redaktøren, fikk endelig Mira slippe til i Norges største tegneserieblad, Pondus, høsten 2010. Nå står avisene igjen for tur. Etter en noe uheldig start ser ting mye lysere ut. Mira er klar til å erobre Tegneserie-Norge. Er du klar for Mira?

 

 

Arne Bye

 

Signering hos Outland i Stavanger 8. oktober 2011

 

Født 10. november 1983 i Trondheim hvor jeg også vokste opp. Men i august 2006 tok jeg med meg alt mitt gods og gull og flyttet til Steinkjer for å ta en bachelorgrad i multimedieteknologi ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Etter tre år i Steinkjer, og et år i Bodø hvor jeg prøvde å ta en bachelor i journalistikk, fikk jeg nok av studiene og flyttet hjem. Nå bor jeg i Trondheim igjen.

 

Jeg var tre år da jeg bestemte meg for å bli tegneserieskaper, og i en alder av 15 år fikk jeg fast spalte med min tegneserie "Oddvar" i bransjebladet til taxisjåførene i Trondheim. I 2002 kom serien som jeg skulle bli mer kjent for, "Holger og Hagbart", først på trykk i undergrunnsbladet Supernova og en måned senere i Bladkompaniets månedshefte Smult. Sommeren 2003 var "Holger og Hagbart" også på trykk i Pondus. Til nå har det kommet fire egne albumutgivelser med "Holger og Hagbart". Den siste, "Temmelig Vemmelig", kom i oktober 2006. Det vil neppe bli flere da serien ble avsluttet i juli 2005, og jeg anser serien for å være et lukket kapittel, samme hvor mye enkelte redaktører maser på meg.

 

Jeg er også opptatt av å spre tegneseriemediets glade budskap og var med på å stifte Trondheimstegnerne i 2002 samt at jeg var initiativtaker til Steinkjer Serieliga i 2007. Jeg har holdt en rekke foredrag om tegneserier på ulike festivaler og barne- og ungdomskoler, og har vært med på å arrangere Tegneseriens dag hvert år siden oppstarten i 2005.

 

Som freelance illustratør har jeg på bestilling tegnet alt fra annonser for små lokale foretak, via illustrasjoner for store landsomfattende kampanjer som Alkokutts ungdomskampanje "Rolig, nå" i 2006, til en spesialtegnet serie til hjemmesiden til rockelegenden Ritchie Blackmore kjent fra Deep Purple, Rainbow og Blackmore's Night.

 

Nå tegner jeg Mira...